Definicja gliceryny roślinnej

Gliceryna to najprostszy trwały alkohol trójwodorotlenowy (inna nazwa to propanotriol) – ogólnie rzecz biorąc to organiczny związek chemiczny zaliczany do grupy alkoholi cukrowych. Występuje pod postacią tłustej, bezbarwnej, gęstej cieczy bez zapachu, posiada lekko słodkawy smak.

Gliceryna może być naturalna pozyskiwana z roślin lub zwierząt – w tym przypadku jest produktem ubocznym zmydlania tłuszczów. Glicerynę roślinną pozyskuje się przede wszystkim z oleju palmowego lub kokosowego.

Jakie właściwości ma gliceryna roślinna?

  • bardzo wartościową cechą gliceryny roślinnej jest to iż obniża ona aktywność wody (będącej pożywką wobec drobnoustrojów) – przez co staje się niejako naturalnym konserwantem. Zapobiega również krystalizacji składników, np. w kremach i w innych kosmetykach,
  • gliceryna roślinna bardzo łatwo rozpuszcza się w wodzie i innych alkoholach. Zaletą jest jej wysoka higroskopijność (czyli wchłanianie wody),
  • bardzo dobrze rozpuszcza tłuszcze, można pokusić się o stwierdzenie że jest rozpuszczalnikiem tłuszczy,
  • gdy dodamy glicerynę roślinną do alkoholu etylowego, wówczas złagodzimy jego działanie wysuszające,
  • usprawnia homogenizację czyli łączenie się związków, które normalnie nie łączą się ze sobą, przykładem jest połączenie wody z tłuszczem – poprzez dodanie gliceryny roślinnej, czyli otrzymanie odpowiedniej konsystencji przykładowo kremów,
  • budowa gliceryny – jej cząsteczki są bardzo małe przez co stanowią niezastąpiony nośnik substancji odżywczych (czyli łatwo przedostaje się do głębszych warstw skóry właściwej – wnika głębiej i odżywia ją).
author-avatar

Producent wkładów i podgrzewaczy

Nexus to producent nowej generacji wkładów do podgrzewaczy - zaprojektowanych, aby dać maksymalną satysfakcję jak wkłady tytoniowe. Serie wkładów NEXUS z nikotyną oraz NEXUS FREE bez zawartości tytoniu, nikotyny oraz substancji smolistych, dedykowane osobom aktywnym fizycznie, realizującym w pełni swoje pasje.

powiązane posty